Over ATMwegwijs

P8180750_resized

 

ATM staat voor Albert Taco Molenaar.  Onder de noemer ATMwegwijs analyseert hij verkeer en enquêtes en geeft hij rondleidingen door  Rotterdam.

Rondleidingen

Sinds zijn studie Sociale Geografie in Utrecht heeft ATM belangstelling voor het ontstaan van steden. ATM verzamelt fotomateriaal en informatie over de geschiedenis en groei van Rotterdam. Deze kennis wil hij graag delen tijdens rondleidingen. Bijv. tijdens een stadswandeling of bustour,  Architectuurdagen en de Open Monumentendag.  In Pijnacker heeft hij studenten uit Boston (V.S.) rondgeleid en hen verteld over de unieke manier waarop in Nederland verkeer en stadsplanning gecombineerd worden in een duurzaam veilige inrichting.

Verkeersanalyse en enquêteonderzoek

Tijdens zijn loopbaan hebben advies, analyse  en de omgeving altijd een belangrijke rol gespeeld.

Bij de gemeente Maassluis en de gemeente Rotterdam (Centrum van Onderzoek en Statistiek)  heeft ATM in de jaren 90 ervaring opgedaan met analyses en enquêtes over leefbaarheid. Ook organiseert hij in Maassluis excursies in het kader van wijkbeheer.

De stap van leefbaarheidsonderzoek naar verkeersanalyse is klein: bij de afdeling Verkeer en Vervoer van de gemeente Rotterdam heeft ATM vanaf 2001 monitoringrapporten samengesteld over de ontwikkeling van het verkeer in de stad, de Haven en in Kralingen-Crooswijk. Ook verkeersmodelonderzoek met Omnitrans (o.a. Derde Stadsbrug, Algeracorridor) hoort tot zijn expertise.  Daarnaast adviseert hij in over taxibeleid, verkeersmaatregelen en fietsroutes.

Vanaf 2008 gaat ATM in de gemeente  Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam – Voorburg verder op de weg van verkeersadvies: fietsbeleid, parkeerbeleid en verkeersveiligheid zijn speerpunten. Schrijven en analyse heeft zijn hart:  onder andere beleidsnota’s, verkeersbesluiten, adviezen voor bouwplannen, analyses naar parkeersituaties en opstellen van parkeerbalansen.

De laatste jaren haalt ATM steeds meer voldoening uit het organiseren van verkeerseducatieprojecten:  kinderen voorbereiden op hun rol in het verkeer door het organiseren van het praktische verkeersexamen in Kralingen (2014) en het analyseren van schoolroutes in Leiden (2014).